nedjelja, 30. siječnja 2011.

Udruga Alternativna liga – nova stranica i aktivnosti

Članovi Alternativne lige prisustvovali prezentaciji nacrta o partnerstvu između Općine Ljubuški i nevladinih organizacija

Općina Ljubuški nastoji slijediti trendove u europskoj socijalnoj politici,a ti trendovi ističu važnost funkcionalnog djelovanja nevladinog sektora. Bosna i Hercegovina kao nerazvijena zemlja kasni u svemu pa tako i u realizaciji ovog projekta. Ljubuški slijedi primjer drugih gradova naše države koji su ovakav oblik suradnje davno prepoznali kao krucijalan u poboljšanju životne sredine.
Našoj udruzi je drago da se stvari lagano pomiču naprijed, prema svijetlijoj budućnosti svih građana općine Ljubuški i cijele države.
Otvoren je prostor za bolju suradnju udruge mladih Alternativna liga i gradske vlasti. Uporište za pozivanje na naša prava nalazimo ne samo u člancima spomenutog sporazuma, aneksima koje on sadrži nego i u zakonu o mladima koji je stupio na snagu u Federaciji BiH prošle godine. U članku 14. tog zakona se spominju obaveze gradske vlasti prema udrugama mladih, počevši od osiguravanja prikladnog prostora za djelovanje do prava mladih na dio proračuna. PDF verziju zakona o mladima možete pronaći na našoj stranici.

Udruga trenutno djeluje u prizemlju nekadašnjeg sedmog magazina duhanske stanice u centru Ljubuškog.Prostor smo dobili na korištenje od tvrtke Agroprom, a u međuvremenu je vlasništvo prešlo na Zapadnohercegovačku županiju/kanton. Napori vlasti u općini Ljubuški su da duhanska pripadne našoj općini koja bi tu gradila i kulturni centar međuostalim. Takav plan pozdravljamo kao udruga koja zadnje dvije godine vrijedno radi u spomenutoj prostoriji. Sami smo očistili zgradu od smeća, uveli struju i organizirali cijeli niz koncerata, izložbi, poetskih večeri, predstava i humanitarnih akcija.Kao svjesni građani grada Ljubuškog i Bosne i Hercegovine želimo svom gradu ponuditi različita događanja i time oplemeniti njegovo postojanje te ga upisati na kartu Europe, promovirati njegova priroda i kulturna bogatstva i povijesni značaj.Napominjemo da su kroz naš klub u sklopu duhanske stanice prošli umjetnici iz BiH,Hrvatske,Makedonije,Njemačke,Brazila itd.

Duhanska stanica je sama po sebi kulturni spomenik koji svjedoči o uspješnijim gospodarskim vremenima,ali ona je i više od toga. Naši (pra)djedovi su radili prije stotinu godina u njoj, zarađivali svoj kruh,a i dizali pobune zbog nepovoljnih radnih uvjeta i radnog vremena davne 1906. godine. Stoga, duhanska stanica pripada građanima Ljubuškog i njegove okolice i ne smije biti korištena u nečije privatne svrhe niti rušena.
Nadamo se da će se realizirati plan izgradnje kulturnog centra u kojem imamo svoje mjesto  kao udruga mladih koja jedina radi zadnjih par godina na očuvanje ove kulturne baštine

Nema komentara: