utorak, 12. srpnja 2011.

Ispred duhanske stanice umjetnička instalacija iz kamenog doba

Nakon što smo prethodno izvijestili o istovaranju kamiona pržine na ulaz ispred 7. magazina duhanske stanice u centru Ljubuškom priča je dobila svoj nastavak.
Kako smo i najavili aktivisti iz udruge mladih Alternativna liga su uklonili pržinu lopatama i ponovo otvorili kapiju. Nekoliko sati poslije na scenu ponovno stupaju radnici građevinske  tvrtke «Mucić & Co» i ovaj put na isti ulaz istovaraju kamion velikih stijena.
Ponavljamo – 7. magazin nekadašnje duhanske stanice u centru Ljubuškog je trenutno u vlasništvu Zapadnohercegovačke županije/kantona kao i njen prilaz i kapija. Naša udruga koristi nekoliko prostorija u prizemlju tog magazina za što smo dobili dopuštenje agencije za privatizaciju koja je tada imala vlasništvo. Te prostorije smo sami očistili i adaptirali, također i okolicu i prilaz magazinu.
Općina Ljubuški želi da duhanska stanica prijeđe u njeno vlasništvo i oni imaju planove o izgradnji kulturnog centra, škole itd. Naša udruga je dala potporu toj incijativi smatrajući svoje mjesto tu neupitnim jer se već treću godinu zaredom trudimo da podignemo nivo kulturnih događanja u gradu.
Koliko je nama poznato ostale zgrade duhanske su ili privatizirane ili se oko njih još sudski spori pa tu vjerojatno možemo i pronaći aktere ove priče – Mucić & Co.
Činom zatrpavanja javnog ulaza su pokazali svoju nespremnost na dijalog i dogovor ukoliko već smatraju da će zatvaranjem prilaza duhanskoj stanici sa južne i zapadne strane se spriječiti učestale krađe iz tih napuštenih zgrada.

Ovaj čin ne smatramo napadom na udrugu mladih Alternativna liga i njime nismo uvrijeđeni kao mladi aktivisti i kreativci već kao građani ovog grada i ove zemlje. To je izravan napad na demokraciju, slobodnu misao, javnu površinu, to je cenzura najgore vrste, neuvažavanje mišljenja sugrađana, pogotovo onih mladih.
Mi nemamo ništa s aktualnom politikom u našem gradu, nevladina smo organizacija i kada idemo na susrete s vladajućim mi to gledamo kao obraćanje instituciji –gradonačelniku, vijećniku, ministaru, komu god. Mi također nismo zainteresirani za sudske sporove i konflikte ljubuških imućnika. Mi smo mladi ljudi kojima je sada uskraćen prilaz klubu, organizacija koncerata, izložbi i sl. Voljni smo surađivati sa svim dobronamjernim ljudima što dokazuju brojni kontakti koje smo ostvarili unutar naše države, regije pa i svijeta.
Ovaj čin najoštrije osuđujemo i pozivamo sve građane da dođu i vide umjetničku instalaciju tvrtke «Mucić & Co» ispred duhanske stanice. Također, kamenoklesari su dobrodošli –slobodno iskoristite kamen koji se tu nalazi.
Vaše impresije možete napisati po kamenu ili javiti na  kontakt brojeve i e-mail tvrtke KLIK OVDJE! ! !

Nema komentara: